Mijn favorieten

Verborgen gebreken, wat betekent dat nu eigenlijk?

Als je een huis koopt dan gelden er bepaalde regels. De verkoper heeft een informatieplicht en de koper een onderzoeksplicht als het gaat om beperkingen en verbogen gebreken aan het huis. Dit laatste wordt vaak vergeten! Als je je huis wilt verkopen, dan moet je aan de koper alle beperkingen melden die de koper niet direct kan zien. Dit wordt de informatieplicht van de verkoper genoemd. Denk daarbij aan bodemverontreiniging, een lekkage of een gastank in de grond. Als je als verkoper hierin geen openheid van zaken geeft, kan de koper jou aanspreken om de beperkingen ongedaan te maken. Soms kan dat niet meer en dan kan de koper eisen dat jij een schadevergoeding moet betalen. Als verkoper ben je ook aansprakelijk voor bouwkundige gebreken, tenzij de koper die door inspectie van het huis had kunnen ontdekken. Het moet gaan om gebreken die een normaal gebruik van het huis onmogelijk maken. De koper is dus zelf verantwoordelijk voor een goede inspectie van de woning op gebreken. Als koper is het dan ook erg verstandig om de bouwkundige staat van de woning te laten bekijken en dat te laten vastleggen in een bouwkundige keuring. Voldoet een koper niet aan zijn onderzoeksplicht dan wordt het een stuk moeilijker om de verkoper aan te spreken op eventuele (zichtbare) gebreken. Voor de koper is het bovendien altijd aan te raden het Kadaster en het geldende bestemmingsplan te raadplegen om later niet voor verrassingen komen te staan.

Wat is een nu een verborgen gebrek?
Het woord zegt het al: een verborgen gebrek is een gebrek aan een huis dat niet op het oog te zien is. De koper had het gebrek niet zelf kunnen ontdekken. Daarbij geldt ook dat de verkoper op de hoogte was van het gebrek of ervan behoorde te weten. Vochtplekken en rotte kozijnen zijn dus geen verborgen gebreken. Door het verborgen gebrek is er sprake van wanprestatie waar de verkoper op aangesproken kan worden.


Heb je meer van dit soort vragen? Stel deze dan gerust! Neem contact met op via 076-5324640 of via het contactformulier.